WordPress Video stap voor stap

Hoe kan WordPress video laten zien binnen je blogpost?

Ik krijg regelmatig de vraag, hoe binnen WordPress video getoond kan worden. En laat ik eerlijk zijn: Veel is eenvoudig in WordPress, maar video tonen is dat niet… tenminste, niet als je het goed wilt doen.

Allereerst moet je begrijpen, dat de meeste hosting providers absoluut niet zitten te wachten op jouw video! Een webpagina gebruikt maar gedurende een heel korte tijd de capaciteit van de server waarop de site geïnstalleerd staat. Video daarentegen is een stroom van gegevens die voor langere tijd de capaciteit van de server gebruikt. Worden er meerdere video’s gelijktijdig bekeken, wordt de server al snel traag en beginnen de andere gebruikers van het systeem te klagen. Ook heb je maar een bepaalde hoeveelheid mega- of gigabytes die je per maand mag downloaden… en hier ga je snel overheen, wanneer er regelmatig video’s van jou worden bekeken.

Een alternatief is natuurlijk je video op YouTube te zetten. Maar in dat geval heb je altijd te maken met het YouTube logo onderin je beeld en ben je bovendien beperkt in de lengte van de video die je hier op mag slaan… (hoewel die beperking soms een zegen kan zijn: Je moet je video’s niet te lang maken).

Maar wat is dan wel de manier? Als je in WordPress video wilt laten zien is hosting in de cloud, heel concreet de ‘Amazon’ cloud, de beste oplossing.

Je kent Amazon natuurlijk wel van de webwinkel. Wat je misschien niet wist, is dat zo’n gigantische webwinkel een infrastructuur nodig heeft, waarbij makkelijk ‘bijgeschakeld’ moet kunnen worden: Met de kerst is het nu eenmaal drukker dan gedurende de zomervakantie. Amazon gebruikt hier een heel geavanceerd systeem van met elkaar verbonden computers voor, waarbij je op voorhand niet weet op welke machine welke specifieke data worden opgeslagen. De data verdwijnen als het ware in de wolken… en vandaar dat deze technologie ook een ‘cloud’ wordt genoemd. In zo’n netwerk heb je regelmatig natuurlijk een overcapaciteit en Amazon besloot deze overcapaciteit te verkopen. Dit werd uiteindelijk zo’n groot succes, dat de ‘Amazon cloud’ een aparte dienst is geworden inmiddels veel meer capaciteit dan Amazon ooit nodig kan hebben.

Ook zijn de diensten die Amazon inmiddels aanbiedt sterk gedifferentieerd. En vanuit het perspectief van dit artikel kijken we naar een specifieke dienst, namelijk ‘S3’ De Scaleable Storage Services.

S3 is eigenlijk een extra harde schijf voor jou op het Internet. Je kunt het een beetje vergelijken met DropBox, hoewel van DropBox gezegd mag worden, dat het gebruikersvriendelijker is. Van S3 kun je echter stellen, dat het heel goedkoop is. Maak je in de eerste twee jaar maar beperkt gebruik van Amazon, betaal je in eerste instantie zelfs niets.

Eerst moet je een account aanmaken via aws.amazon.com. AWS staat hierbij voor Amazon Web Services. Als je dit account aangemaakt hebt -je hebt hierbij een creditcard nodig- krijg je vervolgens een scherm wat er ongeveer (de interface wijzigt heel regelmatig) als volgt uitziet:

WordPress Video - Amazon S3In dit overzicht klik je dus op S3. De eerste keer dat je deze dienst bezoekt, zal je gevraagd worden een bucket aan te maken. Een bucket is net zoiets als een folder/map in andere besturingssystemen, maar het gaat toch iets verder: Een bucket geeft ook aan in welk deel van het Amazon netwerk jouw gegevens geografisch moeten worden opgeslagen. Wanneer jouw doelgroep hoofdzakelijk in Europa is gevestigd, kies je hier voor ‘Ireland’. Daarna kun je beginnen met bestanden te uploaden.

WordPress Video - Amazon File Upload

Wanneer je klikt op de upload button gaat het daadwerkelijke uploaden in twee stappen. Je krijgt een dialoog te zien en met ‘Add Files’ voeg je bestanden toe, ben je klaar hiermee, dan start je met ‘Start upload’ het daadwerkelijke uploaden.

Na enige tijd is dit proces klaar. Nu komt echter het volgende deel: Je moet er voor zorgen, dat de wereld jouw bestanden ook kan zien. Je klikt dus op een bestandsnaam en daarna rechts op de tekst ‘Properties’.

WordPress Video - PropertiesStandaard ben jij namelijk de enige die iets met de bestanden mag. Wat je nog moet doen is ervoor zorgen, dat de bestanden ook daadwerkelijk geopend kunnen worden. Standaard is het namelijk zo, dat alleen jij -wanneer je bent ingelogd- toegang hebt tot de bestanden. Wat je moet doen is onder ‘Permissions’  (rechts) de bevoegdheden voor ‘Everyone’ toevoegen en deze op ‘Open/Download’ instellen.

Tenslotte kopieer je de URL van het bestand (dit is ook rechts te vinden) en zijn we klaar voor de volgende stap.

Er zijn diverse plugins beschikbaar om video binnen WordPress te gebruiken, in mijn boek WordPress in Bedrijf lees je er meer over, wij beperken ons vandaag tot ‘MediaElement.js‘. Na het installeren van deze plugin is het eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Met [ video src=”http://bestandsnaam”] (zorg ervoor dat er geen spatie tussen de eerste haak en het woord video staat, in het voorbeeld is dit toegevoegd, omdat je anders de videospeler zou zien) gebruik je de video binnen je pagina.

Dit artikel is naar aanleiding van regelmatig gestelde vragen. Heb jij ook een vraag over WordPress… wil jij weten op welke manier je bepaalde dingen het best kunt oplossen, stel de vraag dan in het commentaarveld hieronder.

Reacties

 1. zegt

  Hi Wilko,

  Leul artikel, nooit bij stil gestaan S3 als CDN in te zetten. Ik ken ze primair van hun pay-per-cpu-clockcycle hosting platform. Vind je, overigens heldere uitleg, over S3 implementatie wel wat out-of-scope m.b.t. video’s op je blog plaatsen. Een prima oplossing maar niet voor iedereen ‘ff snel aan de praat’.

  Afgezien van het feit dat je caching niet moet oplossen in WordPress maar eronder (ik geloof dat hier 25 jaar ICT doorschemert :) … Wist je dat de plugin W3 Total Cache ook CDN’s ondersteund? Is voor WordPressers misschien een wat beheer armere oplossing.

  Vraagje, heb je in het verleden slechte ervaring gehad met download snelheid van video bestanden op je website? Bij een ‘gewone’ hosting partij neem ik aan. Gevonden waar dan de bottleneck zit?

  Hoor het graag.

  PS: Nog gefeliciteerd met je boek!

  • Wilko zegt

   Hoi Gerard,

   De meeste cache plugins bieden tegenwoordig CDN -Content Delivery Network- ondersteuning…

   Maar grappig dat je nooit hebt gedacht om S3 in te zetten als CDN… dat is toch waarvoor het wereldwijd het meest wordt gebruikt 😉

   Wat het ‘niet snel aan de praat hebben’ betreft, is het eigenlijk zo dat de S3 de ‘moeilijke dingen’ van YouTube video (apart uploaden) en de moeilijke dingen van lokaal hosten (urls’ ingeven in een plugin) met elkaar combineert.. als je dat beide kunt, kun je ook met S3 uit de voeten.

   Het zelf hosten van video leidt -wanneer video een belangrijk deel van je content is- al snel tot het ‘buiten de bandbreedte’ gaan, het verhogen van de bandbreedte is vaak een dure optie, omdat je per maand gewoon meer uitgeeft dan bij Amazon (denk er om: Amazon is voor de gemiddelde gebruiker in eerste instantie gratis). Bij het gelijktijdig downloaden/bekijken van grote bestanden (niet alleen video) heb je als bijkomend probleem, dat de meeste hosters hun servers hiervoor te zwaar hebben belast (lees: te veel accounts op 1 server proppen), wat er toe leidt, dat jouw downloads de server vertragen… en dat heeft weer als gevolgt, dat conform de Terms of Service de hoster je account kan beeindigen. Diverse van mijn klanten hebben dit in de praktijk mogen ervaren.

 2. zegt

  Hallo Wilko en Miranda,

  Bedankt voor jullie opmerkingen en tips.

  Op YouTube zijn – ook volgens mij – de video’s niet zo goed beschermd, maar ik dacht – maar wie ben ik – dat ze redelijk goed onvindbaar zijn te maken door de optie “verborgen” in te stellen. Met die optie zijn de video’s niet algemeen toegankelijk en alleen te bekijken vanaf een (beschermde) pagina op een site.
  Iemand die de video bekijkt (op een door mij beschermde pagina van mijn site) zou nog wel de url kunnen kopiëren, maar als de video dan plotseling heel vaak wordt bekeken, zou ik moeten merken aan het aantal keer dat een video volgens de teller op Youtube is bekeken. Mocht dat dan aan de orde zijn dan is het goed om de link op Youtube aan te passen (door de video opnieuw te uploaden). Of zie ik dat verkeerd?

  Wilko: wat is de naam van die geavanceerde plugin? Ik zie dat als een heel duidelijk alternatief voor wat ik nu heb (maar zo vaak worden mijn video’s nog niet bekeken).

  Foeke

  • Wilko zegt

   Hoi Foeke,

   Er zijn hier diverse plugins voor, maar de plugin die ik zou adviseren is S3 Media Maestro. Niet omdat deze beter is dan de rest… maar omdat -als er vragen zijn- de service van de makers veel beter is dan die van de rest.

   Vriendelijke Groet
   Wilko

 3. Henk van der Wijk zegt

  Eind 2012 hoorde ik in een Amerikaanse online cursus over de voordelen van S3. Ik ben toen in mijn netwerk op zoek gegaan naar iemand die mij “even” kon helpen om het op te tuigen. Tot nu toe zonder succes!
  Het artikel van Wilko geeft aanleiding en informatie om de pogingen opnieuw op te starten. Bedankt Wilko!
  De reacties hierboven tonen aan, dat je bewust keuzes moet maken met je video’s.
  Hosten op Amazon levert geen Google punten op. Misschien wil je dat juist wel graag en dan is youtube de betere keuze.

 4. zegt

  Hallo Wilko,

  Interessant artikel waarin je stap voor stap uitlegt hoe je video’s op Amazon kunt plaatsen. Twee vraagjes nog:
  1) hoe duur is Amazon?
  2) is de URL ook te kopiëren door iemand die de video bekijkt vanaf de pagina op je eigen website (en de link dus in een eigen pagina op een website kan plaatsen)?

  Foeke van der zee
  Hulp bij Onderzoek (met op de site o.a. videocursussen over onderzoek en statistiek)

  • Wilko zegt

   Hoi Foeke,

   De precieze prijzen zijn moeilijk te geven, die staan op de site van Amazon zelf, maar ze zijn beslist niet duur. De prijs wordt opgebouwd uit twee componenten: Je opslagcapaciteit en het aantal (duizenden) malen dat de video wordt opgevraagd (dus niet de bandbreedte zelf)… Zelf betaal ik voor 20 gigabyte opslag en behoorlijk wat hits per maand tussen de 3 en de 10 dollar per maand…

   Standaard is de URL wel te kopieren, maar er zijn ook technieken mogelijk -waar ook speciale wordpress plugins voor zijn- om de url beveiligd te maken. Na ca. 15 minuten ‘veranderd’ de URL waarmee je toegang tot het bestand krijgt. Dit wordt echter door de beschreven plugin niet ondersteund (het was vooral de bedoeling het eenvoudig te houden)

   Vriendelijke Groet
   Wilko

 5. zegt

  Wilko, dankjewel voor deze interessante post.
  Misschien een rare vraag, maar een video op je website, die op Youtube staat, wordt razendsnel gevonden door Google.
  Wordt een video op Amazon S3 ook snel gevonden door Google?
  En plaatst Amazon reclame bij je video?

  Ik ben benieuwd naar je reactie.
  Groet,
  Miranda van den Bulk

  • Wilko zegt

   Video’s die op Amazon staan worden niet snel gevonden. In veel gevallen wil je dit ook niet: Denk bijvoorbeeld aan membeship sites etc. Wanneer je bovendien de beveiliging gebruikt die ik in mijn antwoord aan Foeke heb beschreven, is het helemaal onvindbaar, omdat de url steeds veranderd. Wanneer je video gebruikt vanuit SEO oogpunt draagt het dus niet bij, wanneer je dit via Amazon doet.

   Bedankt voor deze vraag

   Vriendelijke Groet
   Wilko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *